Összegyűjtöttük a szőlőlé, a vörösbor, a szőlőmagolaj és a mazsola kedvező hatásait
Nemcsak a frissen fogyasztott szőlő gyakorol kedvező hatást a szervezetünkre. A szőlőlé, a vörösbor, a szőlőmagolaj és a mazsolafogyasztás is sok előnnyel kecsegtet. Számos kutatás középpontjában a szőlő és a belőle készült termékek egészségre gyakorolt pozitív hatásai állnak.
I) A szőlőlé pozitív hatásai
Az Amerikai Egyesült Államokban egy ottani direkt termő kékszőlőfajta (Konkord) levének egészségre gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmények egyértelmű kapcsolatot sugallnak a Konkord szőlőlé fogyasztásával bevitt flavonoidok valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőire gyakorolt pozitív hatások között.
Az eredmények arra utalnak, hogy a kékszőlőlé fogyasztás kedvezően befolyásolhatja számos megbetegedés kockázati tényezőit. Úgymint, daganatok, cukorbetegség, csökkent immunválasz, az életkorral összefüggő kognitív funkciók romlása valamint neurodegeneratív betegségek.
II) A vörösbor egészségre gyakorolt hatásai
A vörösborban előforduló antioxidánsok közül a legfontosabb polifenolok a rezveratrol, antociánok, katechin, epikatechin és a kvercetin. A rezveratrol a szabadgyökök megkötésével csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Számos kutatás fókuszában az áll, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás milyen kedvező élettani hatásokkal rendelkezik. A feltételezett szívet védő hatásokért felelős mechanizmusok magukban foglalják a lipidprofil megváltozását, az inzulinrezisztencia csökkenését.
Valószínűsíthető, hogy a vörösborban előforduló rezveratrol pozitív hatásait felerősíti a mediterrán diéta, amely bővelkedik halakban, friss zöldségekben és gyümölcsökben. Ezek az ételek a magas rost-, vitamin és ásványi anyag tartalmukkal járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez.
III) A szőlőmagolaj jótékony hatásai
A szőlőmagolaj gazdag fenolos vegyületekben, zsírsavakban és vitaminokban egyaránt. Fontos gazdasági jelentőséggel bír a gyógyszer-, a kozmetikai– és az élelmiszeripar számára. Élelmiszerolajként való felhasználását is javasolják, különösen kellemes érzékszervi tulajdonságai miatt.
A szőlőmagolajnak számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatást tulajdonítanak. Mint például antioxidáns, gyulladáscsökkentő, szívvédő, antimikrobás és rákellenes tulajdonságok. Ezek a hatások a szőlőmagolaj összetevőivel (tokoferol, linolsav, rezveratrol, kvercetin, procianidin, karotinoidok és fitoszterolok) lehetnek összefüggésben. Melynek bizonyítására további klinikai vizsgálatok elvégzése szükséges.
A bortermelés melléktermékeként nagy mennyiségű szőlőmag áll rendelkezésre. Ez rengeteg lehetőséget hordoz magában a további felhasználást illetően. A világ 15 legnagyobb bortermelő országa között van hazánk is.
IV) Végezetül a mazsolában rejlő potenciál
Egy amerikai tanulmány, amely felnőttek mazsolafogyasztási szokásait vizsgálta, meglepő eredményekre jutott.
A mazsolafogyasztóknak 9 %-kal több volt az energia bevitelük. Élelmi rostból 34 %, káliumból 16 %, magnéziumból 22 %, C-vitaminból 24 %, míg E-vitaminból 22%-al többet vittek be. Ezzel szemben a hozzáadott cukor 17 %, a telített zsírok 15 %, valamint a nátrium bevitele 10 %-kal alacsonyabb volt közöttük. Nem észleltek összefüggést a kalcium, vas, A- és D-vitamin, valamint a folát bevitelével kapcsolatban. A mazsolát fogyasztók több gyümölcsöt (72 %), zöldséget (22 %) és teljes kiőrlésű gabonát (109 %) ettek. Összességében magasabb volt az étrendjük minősége.
A mazsolát nem fogyasztókhoz képest a mazsolafogyasztók alacsonyabb testtömegűek -4,2 %, testtömeg-indexűek -5,2 % és derékbőségűek -3,8 % voltak. Ezen túl 39 %-kal kisebb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak, és 54%-kal csökken a metabolikus szindróma kockázata.
A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a mazsolafogyasztás jobb tápanyagbevitellel, étrendminőséggél és súlyparaméterekkel, valamint az elhízás és a metabolikus szindróma kockázatának csökkenésével jár az amerikai felnőtteknél.
A mazsolának alacsony vagy közepes a glikémiás indexe, ami egészséges nassolni valóvá teszi; csökkentheti az étvágyat. Antioxidáns tartalma hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A mazsolafogyasztás kedvező hatással lehet a vastagbél működésre és a bélflórára. Potenciális előnyöket mutat bizonyos betegségek kapcsán, mint például a rák és az Alzheimer-kór. Azonban további alapos kutatásokra van szükség, hogy a mazsolában rejlő egészségre gyakorolt hatásokat igazolják.
Összességében elmondható, hogy a mazsola beépítése a vegyes étrendbe kedvező hatású lehet az egészségre.
Érdemes elolvasniÖsszegyűjtöttük a szőlő legfontosabb élettani hatásait
Források:
Olmo-Cunillera, A., et al. (2019). Is Eating Raisins Healthy?. Nutrients, 12(1), 54.
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Újra látható lesz a Budavári Palota északi szárnyán a Hungária szoborcsoport
Putyin szerint az ukrajnai háború globális méreteket ölthet
Megtalálták az eddigi legősibb ábécét, és 500 évvel régebbi, mint a korábbi rekordtartó
Űrhajó? Dehogy! Egy tanulmány szerint egy fejlett idegen civilizáció az egész csillagrendszerét terelheti
Létezett a természetben is nukleáris reaktor, és kevesebb, mint 2 milliárd éve még aktív volt
Eddig ismeretlen vulkánt fedeztek fel Magyarországon